00000

Servera blomkålscrèmen antingen ljummen eller rumstempererad. Använd en tryffelolja med koncentrerad smak.

För 6 personer

Ingredienser

250 g blomkål
1 potatis stor (125 g)
0,5 lök gul
1 msk olivolja
1 dl mellangrädde
1 dl crème fraiche
1 tsk tryffelolja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald
6 sparrisar gröna
6 rimmat sidfläsk skivor (ca 150 g)

Blomkålscrème med sidfläsk och sparris

  1. Ansa blomkålen och skär den i mindre bitar. Skala potatisen och skär den i något mindre bitar än blomkålen. Koka blomkål och potatis i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Låt rinna av.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olivoljan. Mixa blomkål, potatis och lök slätt med lite av grädden med mixerstav eller i matberedare. Rör ner resten av grädden och crème fraiche. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar.
  3. Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Koka sparrisen i saltat vatten 3-4 min. Skölj den i iskallt vatten. Stek sidfläsket knaprigt i het stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Häll upp blomkålscrèmen i små glas. Stick ner en sparris i varje. Toppa med sidfläsk.