40 minuter + 2 timmar i kyl + 20 minuter i ugn
Blomkål med picklade betor, friterad surkål, gräddfil och salsa verde – gör så här:
- Picklade betor: Skala betorna, skär i tunna skivor med mandolin eller potatisskalare. Koka upp ättika, socker, vatten och senapsfrön. Låt svalna. Lägg betorna i varsin skål så att de inte färgar varandra. Häll på lagen så att de täcker. Låt stå i kylen 2–3 timmar.
- Surkål: Pressa så mycket vätska som möjlig ur surkålen. Låt den torka på hushållspapper 2–3 timmar. Blanda surkål och mjöl i en plastpåse och skaka om. Hetta upp oljan till 170°. Fritera surkålen i omgångar tills den är krispig och börjar blir gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.
- Gräddfil: Blanda gräddfilen med liquid smoke.
- Salsa verde: Skala vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienser.
- Sätt ugnen på 225°. Skär blomkålen i fyra tunna skivor av den mittersta delen, knappt 1 cm tjocka. Blanda olja med pressad vitlök, salt och peppar och pensla både sidor av blomkålen. Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Rosta blomkålen i ugnen tills den är mjuk, ca 20 min.
- Lägg blomkålen på tallrikar. Toppa med betor och surkål. Lägg några droppar gräddfil och salsa verde runtom. Servera resten av surkål, gräddfil och salsa verde vid sidan om.