00000

Blodapelsin-”grottor” är en variant på den klassiska hallongrottan. Här fyller vi dem med blodapelsinmarmelad, skippar småbrödsformarna och rullar dem i pärlsocker i stället.

För 25 kakor:

Ingredienser

200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma, hel, stött
4,5 dl vetemjöl, (270 g)
1 tsk bakpulver

Fyllning och garnering:

0,75 dl pärlsocker
1 dl blodapelsinmarmelad, se recept

20 minuter + 13 minuter i ugn

Blodapelsin-”grottor” – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Rör smör, socker, vaniljsocker och kardemumma smidigt. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner det i smörblandningen.
  2. Forma degen till två rullar, ca 25 cm långa på en arbetsbänk. Strö ut pärlsocker på bänken och rulla degrullarna runt om så att sockret fastnar. Skär rullarna i 2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en fördjupning i mitten på varje kaka med hjälp av ett finger. Fyll hålet med sylt.
  3. Grädda kakorna mitt i ugnen 12–15 min. Ta ut och låt svalna.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar