Blodapelsin-”grottor”

Blodapelsin-”grottor” är en variant på den klassiska hallongrottan. Här fyller vi dem med blodapelsinmarmelad, skippar småbrödsformarna och rullar dem i pärlsocker i stället.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma - hel, stött
  • 4,5 dl vetemjöl - (270 g)
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning och garnering

  • 0,75 dl pärlsocker
  • 1 dl blodapelsinmarmelad - se recept

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Rör smör, socker, vaniljsocker och kardemumma smidigt. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner det i smörblandningen.

  2. Forma degen till två rullar, ca 25 cm långa på en arbetsbänk. Strö ut pärlsocker på bänken och rulla degrullarna runt om så att sockret fastnar. Skär rullarna i 2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en fördjupning i mitten på varje kaka med hjälp av ett finger. Fyll hålet med sylt.

  3. Grädda kakorna mitt i ugnen 12–15 min. Ta ut och låt svalna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!