55555

Blinier är små fluffiga boveteplättar och görs på en smet som måste jäsa. De är godast nygräddade men går bra att värma en kort stund i vanlig ugn.

För 40 blinier

Ingredienser

12 g jäst
3 dl lättöl
2 dl bovetemjöl
2 dl vetemjöl
2 äggulor
3 krm salt
50 g smör, smält
2 äggvitor
smör till stekning

Blinier – gör så här:

  1. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i ölet. Blanda ner bovetemjöl och vetemjöl. Rör till en slät smet. Täck med plastfolie och låt smeten jäsa ca 1 timme, men gärna längre.
  2. Blanda ner äggulor, salt och smör i den jästa smeten. Vispa äggvitorna till ett skum i en annan skål. Vänd ner dem i smeten.
  3. Hetta upp en plättlagg och stek små plättar i smör ca 1 minut på varje sida. Det går också att steka småplättar i vanlig stekpanna, fast de blir inte lika jämnt runda. Servera blinierna varma.
    blinier

    Foto: Michael Förster