Blinier

Blinier är små fluffiga boveteplättar och görs på en smet som måste jäsa. De är godast nygräddade men går bra att värma en kort stund i vanlig ugn.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 12 g jäst
  • 3 dl lättöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 3 krm salt
  • 50 g smör - smält
  • 2 äggvitor
  • smör - till stekning

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i ölet. Blanda ner bovetemjöl och vetemjöl. Rör till en slät smet. Täck med plastfolie och låt smeten jäsa ca 1 timme, men gärna längre.

  2. Blanda ner äggulor, salt och smör i den jästa smeten. Vispa äggvitorna till ett skum i en annan skål. Vänd ner dem i smeten.

  3. Hetta upp en plättlagg och stek små plättar i smör ca 1 minut på varje sida. Det går också att steka småplättar i vanlig stekpanna, fast de blir inte lika jämnt runda. Servera blinierna varma.

    Foto: Michael Förster

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!