Blandad grönsaksfondue

00000

Blanda till exempel buketter av blomkål och broccoli, blandad strimlad paprika, squash- och morotsstavar, kronärtskockshjärtan och svamp och doppa dem i fonduen

För 4 person(er)

Ingredienser

blandade grönsaker
6 dl olja

Till frityrsmeten:

1 ägg
1,5 dl iskallt vatten
0,5 dl äppeljuice
100 g vetemjöl
1 tsk olivolja

15 minuter + 30 minuter vilotid för frityrsmeten

1. Börja med frityrsmeten. Skilj äggulan från vitan. Vispa samman äggula, vatten, äppeljuice, vetemjöl och olivolja till en slät smet. Vispa äggvitan styv och vänd sedan ner den i smeten, täck över och låt stå i minst 30 minuter.

2. Förbered grönsakerna och dela blomkål och broccoli i små buketter. Blanchera i 2 minuter i kokande vatten, häll av kokvattnet och spola hastigt med kallt vatten. Låt rinna av väl och klappa torrt med hushållspapper.

3. Skölj paprikastrimlorna och klappa torra. Skölj och torka squashstavarna. Doppa morotsstavarna i kokande vatten under 2 minuter, låt dem rinna av och klappa dem torra. Skölj och torka kronärtskockshjärtana. Torka omsorgsfullt av svamparna.

4. Hetta upp oljan i fonduegrytan till 190 grader och flytta den sedan varsamt till det tända spritköket.

5. Doppa grönsakerna i frityrsmeten spetsade på fonduegafflar. Koka i den heta oljan under 2-3 minuter eller tills de är gyllengula. Servera med såser, sallad och potatis.

Servera med grönmögelostdressing, salsa, madeirasås, kryddig rissallad och nykokt färskpotatis.

 

Fler recept med: Grönsaker, Vegetariskt