Blåmusslor Ramen style

Recept på mustig ramensoppa med blåmusslor och massor av härlig smak! Misopasta hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker.

40 minuter

Recept: Blåmusslor Ramen Style

  1. Skölj och rensa musslorna, kasta dem som är trasiga och dem som inte stängs när de knackas i köksbänken.
  2. Koka upp vatten och fond i en stor gryta. Tillsätt misopasta, ingefära och salt. Koka musslorna ca 5 min, tills de öppnats. Kasta bort dem som inte öppnats. Lyft upp musslorna med hålslev.
    Spara buljongen.
  3. Skala och skiva vitlöken. Ansa och skiva salladslöken. Klipp noriarken i små bitar. Skala och finstrimla moroten. Kärna ur och finhacka chilin.
  4. Lägg alla grönsaker och noriarken i buljongen och koka upp. Tillsätt äggnudlarna och sjud ca 5 min, tills nudlarna är klara.
  5. Fördela soppan i tallrikar och toppa med musslor, koriander och sesamfrön.
Blåmusslor - öppnade
Slipp sand i musslan: Vattnet till musslorna ska vara salt som Medelhavet. Ett supersmart knep är att lägga musslorna i saltvatten för att slippa sand. Till 1 liter vatten behövs 2 msk salt.

Att dricka till blåmusslorna:

Tillagningssätt och musslornas tillbehör får styra dryckesvalet. Chilihetta mildras till exempel med lite sötma i vinet.

Wisby Weisse (1459), Sverige, 27:50 kr (50 cl).
Veteöl med friska drag, toner av syrliga aprikoser och mild beska.

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei (1922), Tyskland, 15:30 kr (50 cl). Alkoholfritt öl med kryddig, pigg och fräsch karaktär.

Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2015 (11901), Tyskland, 69 kr.
Vitt alkoholfritt vin med lätt sötma och drag av citrus.

 

Blåmussla – råvaruskolan

Musslor är inte bara goda, de är också fyllda med nyttigheter och bra både för kroppen och för miljön.
Strandskator älskar också blåmusslor, som de öppnar upp med näbben.

Miljövänliga musslor
Vattnet är ofta klarare ovanför en musselbank, eftersom musslorna filtrerar vattnet och tömmer det på växtplankton. Musslor ökar alltså vattenkvaliteten och minskar övergödningen av havet.

2 200 ton blåmusslor produceras i Sverige årligen. Hela Europamarknaden beräknas vara 750 000 ton. De största producenterna är Spanien, Italien, Danmark och Frankrike, de största importörerna är Frankrike, Belgien och Italien.

Hållbart fiske! Marine Stewardship Councils blå logga, MSC-märkt, visar på miljögodkända fiskemetoder på livskraftiga bestånd.

Olika sorters musslor

  • Pilgrimsmusslor finns till största delen i Medelhavet och i Atlanten. De kallas även för kammusslor.
  • Blåmusslor är den vanligaste sorten. Är också mest prisvärd.
  • Hjärtmusslor, små musslor som också kallas för vongole-musslor.
  • Knivmusslor, avlånga musslor som borrar ner sig i sandbotten. Lägg knivmusslor i saltat vatten så rensas de på havssand.
  • Grönmusslor är större än blåmusslor och har rikligt med välsmakande kött. Finns frysta i större matbutiker och i asiatiska livsmedelsbutiker.

 

Koll & kontroll på musslor

  • Använd bara musslor med hela och helt slutna skal.
  • Skölj eller skrapa musslorna lätt för att få bort lös smuts från skalet.
  • Knipsa bort ”skägget” som hänger ut.
  • Musslor vars skal börjat glipa knackas i köksbänken eller med en kniv på skalet. Sluts skalen är de okej, släng de övriga.

Släng musslor som är trasiga eller helt uppfläkta och använd dem som har en sötaktig men ändå frisk doft av tång och saltvatten.

Blåmusslor på tallrik
Tips! Spara spadet som musslorna kokat i och använd som bas i en fisksoppa eller -gryta.

Är musslor nyttigt? Javisst!

Musslor innehåller nyttiga mineraler och vitaminer och har ett högt proteinvärde.

Kan du äta blåmusslor om du är gravid?

Blåmusslor kan innehålla en förhöjd halt av kvicksilver, dioxin och PCB och därför bör gravida inte äta dessa så ofta – högst 2–3 gånger per år. På livsmedelsverket kan du läsa mer om vad som gäller för fisk och skaldjur.

Vill du ha ett bra recept på blåmusslor till pasta?

Här hittar du ett recept på krämiga kokosnudlar med blåmusslor, räkor och stekt gös.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!
 
Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från