4.74.74.74.74.7

Smakrik, len och vansinnigt god blåmusselsoppa. Kan förberedas två dagar innan. Recept av kocken Tom Sjöstedt.

För 8 person(er)

Ingredienser

1 kilo blåmusslor
1 morot
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 fänkålsstånd, (350 g)
1 msk olivolja
10 timjankvistar
4 dl vitt vin, torrt
4 dl mellangrädde
1 tsk salt

Rotselleri- och saffranscrème

300 g rotselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl mellangrädde
1 dl mjölk
0,5 g saffran, en påse
1 tsk salt

Blåmusselsoppa – gör så här:

  1. Skölj musslorna under rinnande vatten. Släng bort dem som inte är slutna eller är trasiga. Skala och grovhacka morot, lök och vitlök. Ansa och tärna fänkålen. Fräs grönsakerna i olja ca 2 min. Tillsätt musslor och timjan och fräs ytterligare 1 minut.
  2. Häll på vinet och sätt på ett lock. Låt koka tills musslorna öppnat sig, ca 5 min. Släng bort dem som inte öppnat sig.
  3. Sila av och spara buljongen. Låt musslor och grönsaker svalna.
  4. Koka upp musselbuljong med grädde. Krydda med salt.
  5. Crème: Skala och grovhacka selleri, lök och vitlök. Lägg grönsakerna i en kastrull och tillsätt grädde, mjölk och saffran. Låt koka under lock ca 15 min tills sellerin är mjuk.
  6. Mixa slätt i matberedare eller med mixerstav och krydda med salt.
  7. Värm musslor och grönsaker i soppan. Lägg sellericrèmen i glas eller koppar och fördela musselsoppa, musslor och grönsaker över.
Fler recept med: Fest, Nyårsmeny, Skaldjur, Soppa