00000

Bläckfisksallad är smakrik och god. Bläckfisktuberna kan bytas ut mot samma mängd färska räkor, som då blandas ner direkt i salladen.

För 20 personer på buffé:

Ingredienser

1 kilo bläckfisktuber
5 dl vatten
2 dl vitt vin, torrt
1,5 tsk salt, + 2 tsk
500 g haricots verts, frysta
2 röda paprikor
2 röda chili, t ex spansk peppar
1 knippa salladslök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger

40 minuter

Bläckfisksallad – gör så här:

  1. Rensa bläckfisken. Ta bort den breda broskplattan och dra av skinnet. Lägg fisken i en gryta. Tillsätt vatten, vin och 1 ½ tsk salt. Låt koka upp och sjud
    under lock tills bläckfisken känns mör, ca 10 min. Låt bläckfisken kallna i kokspadet. Ta upp den och skär den i bitar.
  2. Koka bönorna enligt anvisning på förpackningen. Spola av dem med kallt ­vatten och skär dem i mindre bitar. Kärna ur och strimla paprika och chili. Ansa och skär salladslöken i ca 2 cm breda bitar.
  3. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, olja, vinäger och 2 tsk salt. Vänd ner bläckfisk och grönsaker. Låt stå i ­kylen ca 2 timmar före servering.
    Grekisk-buffé

    Foto: Ulrika Pousette

 

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Förrätter, Grekiskt, Sallader