Bläckfiskpasta — Fettuccine frutti di mare

00000

Recept på bläckfiskpastan fettuccine frutti di mare. Bläckfiskringarna ska inte vara panerade utan naturella i denna rätt.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g fettuccinepasta
1 kilo blåmusslor
1 dl vitt vin torrt
500 g räkor med skal
250 g bläckfiskringar frysta
1 burk körsbärstomater (400 g)
4 vitlöksklyftor
1 röd chili t ex spansk peppar
2 msk olivolja + 1 msk
1 tsk strösocker
0,5 tsk salt + 1/2 tsk
1 krm svartpeppar nymald
1 knippa bladpersilja

40 minuter

Fettuccine frutti di mare – gör så här:

  1. Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Släng bort de musslor som är trasiga och de som inte sluts när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i en kastrull och häll på vinet. Låt koka under lock ca 5 min.
    Släng bort de musslor som inte öppnats. Sila spadet men spara det.
  2. Skala räkorna. Tina bläckfisken enligt anvisning på förpackningen. Låt tomaterna rinna av.
  3. Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och strimla chilin. Fräs vitlök och chili i 2 msk olja i en gryta. Tillsätt tomaterna samt spadet från musslorna. Krydda med socker, 1/2 tsk salt och peppar. Låt sjuda utan lock ca 5 min.
  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  5. Stek bläckfisken i 1 msk olja i en stekpanna ca 2 min. Krydda med 1/2 tsk salt.
  6. Låt pastan rinna av. Blanda ner pasta, musslor, räkor och bläckfisk i grytan. Repa bladen från persiljan och strö den över. Servera genast.

Foto: Per Ranung