44444

Recept på sagolikt god blåbärstårta. Härligt syrlig och somrig med smak av både blåbär och vit choklad.

För 8-10 bitar:

Ingredienser

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk
2,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning 1:

1 dl blåbär, färska
0,5 dl blåbärssylt

Fyllning 2:

2 dl vispgrädde
1 dl lemon curd

Garnering:

2 dl vispgrädde
150 g choklad, vit
3 dl blåbär, färska

Blåbärstårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och koka hastigt upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner mjölkblandningen i äggsmeten.
  2. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner det i smeten och rör ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen 35–40 min. Låt kallna och skär sedan kakan i tre bottnar.
  5. Fyllning 1: Rör ihop blåbär och blåbärssylt.
  6. Fyllning 2: Vispa grädden hårt och rör ner lemon curden.
  7.  Bred ut blåbärsfyllningen på den understa bottnen. Lägg på nästa botten och bred på grädd­fyllningen i ett jämt lager. Lägg på den tredje bottnen.
  8. Vispa grädden till garneringen och bred den över hela tårtan. Riv chokladen. Täck sidorna på tårtan med choklad och toppa med blåbär.

Recept Katarina Carlgren, Hembakat

Fler recept med: Bakning, Tårtor