00000

Jag plockar mycket blåbär på landet i Roslagen och kokar gärna sylt. Min favoritsylt är med blåbär och citron. Den passar lika bra i filmjölken som till pannkakorna eller ostkakan. /matredaktör Cecilia Lundin

För 1

Ingredienser

2 liter blåbär (ca 1 kilo)
1 citron
6 dl strösocker
1 krm natriumbensoat

Båbärssylt med citron – gör så här:

  1. Rensa bären. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv  skalet och pressa saften.
  2. Varva blåbär och socker i en gryta och häll på citronsaft.  Koka upp bären och sjud ca 15 min utan lock.
  3. Rör ut natriumbensoat i lite av sylten och blanda med resten av sylten. Ta grytan åt sidan och skumma väl. Blanda i citronskal och häll upp sylten på väl rengjorda varma burkar. Sylten håller ca 6 månader i kylen men kan även frysas.