55555

Blåbärsscones är inte vilka scones som helst – de här är möra som kakor. Grädden kan bytas ut mot mjölk, men de blir mörare med grädde.

För 8 scones

Ingredienser

6 dl vetemjöl 360 g
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
75 g smör rumsvarmt
2 dl vispgrädde eller mjölk
1 1/2 dl blåbär

Pensling

vispgrädde eller mjölk

Glasyr

2 dl florsocker
2 msk pressad citron

Garnering

1 citron gärna ekologisk
1 tsk valmofrön blå

20 minuter + 15 minuter i ugn

Blåbärsscones – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret för hand eller i matberedare. Tillsätt grädde eller mjölk och blanda snabbt ihop till en smidig deg. Blanda i blåbären.
  2. Platta ut degen till en 2 cm tjock rund platta och skär åtta stycken snibbar som dras isär. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med lite grädde eller mjölk.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
  4. Glasyr: Rör ihop florsocker och citronsaft, ringla över sconesen.
  5. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Strö citronskal och vallmofrön på sconesen. Servera sconesen samma dag som de bakats.

 

Smoothie till dina blåbärsscones

Mixa vaniljyoghurt, banan och hallon till en slät dryck.

 

Servera de ljumma sconesen med smör eller färskost till smoothien.

Ps. Här hittar du originalreceptet på scones!

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

Baka med sommarbär – fler recept:

Fler recept med: Bakning, Frukost