Blåbärspaj utan ugn

00000

Recept på blåbärspaj utan ugn. Blåbären kan bytas ut mot andra bär eller tärnad frukt.

För 4 personer:

Ingredienser

2 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
0,5 dl rårörsocker
100 g smör

Fyllning:

0,5 citron
150 g mascarponeost
2 msk rårörsocker
2 dl vispgrädde

Topping:

3 dl blåbär, –4

Garnering:

florsocker
rivet citronskal

30 minuter + 1 timme i kyl

Blåbärspaj utan ugn — gör så här:

  1. Rosta havregryn och mandelmjöl i en torr stekpanna ca 10 min. Rör om ofta så att det inte blir bränt.
  2. Tillsätt socker och smör och blanda om så att smöret smälter och det blir som en smuldeg.
  3. Fördela smuldegen i 4 portionspajformar, ca 12 cm i diameter. Tryck fast i botten och upp på kanterna. Ställ dem i kylen medan fyllningen blandas.
  4. Fyllning: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda mascarpone, socker, citronskal och citronsaft. Vispa grädden och blanda ner den. Fördela fyllningen i pajformarna. Ställ i kylen ca 1 timme.
  5. Toppa pajerna med blåbär. Garnera med florsocker och citronskal.