55555

Blåbärspaj recept. En smulpaj med god smak av lime och citron. Servera blåbärspajen med vaniljsås och njut.

För 1 blåbärspaj

Ingredienser

Pajdeg

2 dl vetemjöl
1,5 dl polenta
0,75 dl florsocker
1 krm salt
125 g smör

Fyllning blåbärspaj

3 ägg
1,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 tsk citronskal, rivet
1 tsk limeskal, rivet
1 msk pressad citron
1 msk pressad lime
2 msk vispgrädde
3 dl blåbär färska eller tinade, väl avrunna
2 msk florsocker

Tillbehör

vispad grädde
färska blåbär
myntablad

Blåbärspaj med lime och citron – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Klä en form 20×20 cm med bakplåtspapper.
    Pajen kan även göras i en rund form, 24 cm, med löstagbar botten. Blanda vetemjöl, polenta, florsocker, salt och smör skuret i tärningar i en matberedare. Kör till en lite smulig deg.
  2. Tryck ut degen i formen, i botten och ca 2 cm upp på kanten.
    Grädda den mitt i ugnen ca 20 minuter.
  3. Fyllning: Vispa ägg, strösocker, mjöl och skal av citron och lime.
    Blanda sedan i citron- och limesaft samt grädde. Häll fyllningen i den varma pajformen och grädda ytterligare ca 15 minuter.
  4. Sätt ugnen på grill och högsta värme. Blanda blåbären med florsockret. Fördela dem jämnt över kakan den ska inte vara helt täckt. Grädda ca 3 min under grill. Låt svalna helt innan den lyfts upp med hjälp av papperet. Skär den i rutor.