Blåbärsmoussetårta

Moussetårtan blir lätt en favorit hos den som vill förbereda desserten i god tid – och bland många andra också! Den italienska marängen bidrar med stadga och fyllighet, och är väl värd den extra mödan.
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 ägg - litet
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,75 dl vetemjöl

Mousse

  • 4 dl vispgrädde
  • 350 g blåbär - färska eller frysta
  • 4 äggvitor
  • 1 krm citron - pressad
  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 5 gelatinblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Vispa ner mjölet. Bred ut smeten i rundeln. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.

  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg ner bottnen i formen.

  3. Mousse: Vispa grädden fluffig. Låt den stå i rumstemperatur. Mixa blåbären med mixerstav. Vispa äggvitorna tillsammans med citronsaft till ett fast skum. Koka upp vatten och socker. Låt koka på hög värme till 120°. Häll ner den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning. Vispa 5–10 min tills marängsmeten svalnat.

  4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm hälften av blåbärspurén i mikron eller i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i purén. Rör ner resten av blåbärspurén.

  5. Vänd ner blåbärspurén lite i taget i marängsmeten. Rör ner lite av blåbärsmarängen i vispgrädden och vänd sedan i resten.

  6. Häll moussen i formen och jämna till ytan. Frys tårtan ca 6 timmar.

  7. Låt tårtan tina långsamt i kylen ca 4 timmar. Lossa den från formen, eventuellt med hjälp av en gasolbrännare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!