3.93.93.93.93.9

Vetebröd är inte bara bullar. En härlig vetelängd smakar lika gott och går snabbare att baka. Fyll den med blåbär och mandelmassa - ljuvligt gott!

För 2 längder:

Ingredienser

25 g jäst, för söta degar
2 dl mjölk
1 ägg, litet
2 krm kardemumma, mald
0,5 dl strösocker
0,5 krm salt
5 dl vetemjöl, (300 g)
75 g smör, rumsvarmt

Fyllning:

125 g blåbär
0,5 dl florsocker
50 g mandelmassa

Garnering:

1 ägg, litet, uppvispat
25 g mandelspån

Glasyr:

2 dl florsocker
1 msk vatten

20 minuter + 50 minuter jäsning + 25 minuter i ugn

Blåbärslängd med mandelmassa – gör så här:

  1. Finfördela jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Rör i ägg, kardemumma, socker och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 min. Täck med bakduk och låt den jäsa ca 30 min.
  2. Koka blåbären med florsockret ca 5 min så det blir sylt. Låt svalna.
  3. Klicka i smöret i den jästa degen. Blanda ev i lite mer mjöl om degen känns kladdig. Stjälp upp degen på  mjölad arbetsbänk. Dela den i två och kavla ut en bit i taget till en rektangel, ca 25 x 40 cm. Bred ut hälften av blåbärssylten och grovriv hälften av mandelmassan över.
  4. Rulla ihop och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör samma med den andra deghalvan och resten av blåbären och mandelmassan.
  5. Klipp snett uppifrån djupa jack i längderna och vik flikarna växelvis åt höger och vänster så det ser ut som en fläta. Låt längderna jäsa under bakduk ca 20 min. Sätt ugnen på 200°.
  6. Pensla längderna med uppvispat ägg. Strö på mandelspån och grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna på galler.
  7. Rör florsocker och ­vatten till en glasyr. Ringla glasyr över längderna och låt stelna.
PS. Denna blåbärslängd går lätt att dubblera om gästerna blir många.

Baka med Allt om Mat – baktips i vårt färska nyhetsbrev

nyhetsbrev baka med allt om mat

Älskar du också att baka? Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!