Blåbärskräm med vaniljglass och mandelbiskvier
Ingredienser
- 250 g blåbär - frysta
- 0,5 dl strösocker
- 1,5 msk citronsaft
- 2 msk majsstärkelse (Maizena) - majsstärkelse
vaniljglass
- 1 gelatinblad
- 1 vaniljstång
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl vispgrädde
- 6 äggulor
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 msk glykos
mandelbiskvier
- 50 g mandelmassa
- 2 tsk äggvita
garnering
- blåbär
- ev ätbara blommor - t ex ros, ringblomma eller tagetes eller blommor från kryddor
Gör så här
-
Glass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Snitta och skrapa fröna ur vaniljstången.
-
Blanda vaniljstång och -frön med mjölk, grädde, äggulor, socker och glykos i en kastrull. Låt sjuda under omrörning till en tjock smet. Låt kallna och ställ den i kylen. Låt smeten stå över natten innan den fryses i glassmaskin.
-
Blåbärskräm: Koka upp blåbär, socker och citronsaft. Mixa med mixerstav, passera genom finmaskig sil.
-
Värm blåbärspurén och tillsätt majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Koka upp och låt kallna täckt med plastfolie.
-
Mandelbiskvier: Sätt ugnen på 175°. Blanda mandelmassa och äggvita till en smidig smet. Fyll den i en spritspåse med liten tyll. Spritsa ut smeten på plåt med bakplåtspapper till 40-50 små biskvier.
-
Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt biskvierna kallna på galler.
-
Fördela blåbärskräm och glass på tallrikar och garnera med mandelbiskvier, blåbär och eventuellt blommor.