Blåbärskräm med vaniljglass och mandelbiskvier

Elegant dessert med milda svenska smaker av blåbär och vanilj.
Allt om Mat
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 250 g blåbär - frysta
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 msk citronsaft
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - majsstärkelse

vaniljglass

  • 1 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 msk glykos

mandelbiskvier

  • 50 g mandelmassa
  • 2 tsk äggvita

garnering

  • blåbär
  • ev ätbara blommor - t ex ros, ringblomma eller tagetes eller blommor från kryddor

Gör så här

  1. Glass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Snitta och skrapa fröna ur vaniljstången.

  2. Blanda vaniljstång och -frön med mjölk, grädde, äggulor, socker och glykos i en kastrull. Låt sjuda under omrörning till en tjock smet. Låt kallna och ställ den i kylen. Låt smeten stå över natten innan den fryses i glassmaskin.

  3. Blåbärskräm: Koka upp blåbär, socker och citronsaft. Mixa med mixerstav, passera genom finmaskig sil.

  4. Värm blåbärspurén och tillsätt majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Koka upp och låt kallna täckt med plastfolie.

  5. Mandelbiskvier: Sätt ugnen på 175°. Blanda mandelmassa och äggvita till en smidig smet. Fyll den i en spritspåse med liten tyll. Spritsa ut smeten på plåt med bakplåtspapper till 40-50 små biskvier.

  6. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt biskvierna kallna på galler.

  7. Fördela blåbärskräm och glass på tallrikar och garnera med mandelbiskvier, blåbär och eventuellt blommor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!