Blåbärskaka med vallmo

00000

Recept på blåbärskaka med vallmo. En saftig och hållbar kaka som får nötig smak och trevlig konsistens av vallmo och syrlighet av yoghurt och lime.

För 10 bitar:

Ingredienser

200 g smör rumsvarmt
1,5 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl (210 g)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk vallmofrön blå
2 dl blåbär
2 ägg
1 dl yoghurt naturell (3 %)

Glasyr:

1 dl florsocker
1 msk lime pressad
0,5 tsk limeskal rivet

Garnering:

1 dl blåbär

15 minuter + 40 minuter i ugn

Blåbärskaka med vallmo — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en avlång form, ca 1 liter. Lägg en bit bakplåtspapper i botten och tryck fast. 
  2. Vispa smör och socker luftigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, vallmofrön och blåbär i en annan bunke.
  3. Vispa ner ett ägg i taget i smörsmeten. Tillsätt yoghurt och mjölblandning och blanda till en tjock smet. Bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.  Kontrollera med en sticka att kakan är klar, ingen smet ska fastna på stickan.
  4. Låt kakan svalna ca 10 min innan den stjälps upp och får kallna. Blanda samman florsocker och lime till glasyren och häll den över.  Garnera med blåbär.