00000

Blåbärskaka med limesmul som ger god knaprighet. Servera massor av blåbär och vaniljglass till blåbärspajen.

För 24 rutor

Ingredienser

125 g smör
1,5 dl mjölk
1,5 dl vaniljyoghurt, (2 %)
3 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl, (300 g) + 2 msk
1 msk bakpulver
2 dl blåbär, (100 g)

Limesmul:

75 g smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk limeskal, rivet

Tillbehör:

blåbär
vaniljglass

20 minuter + 35 minuter i ugn

Blåbärskaka med limesmul

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och tillsätt mjölk och yoghurt. Ta kastrullen från plattan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smör-  och mjölkblandningen under omrörning. Blanda 5 dl mjöl och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten.
  2. Smul: Smält smöret och blanda med mjöl, socker, vaniljsocker och limeskal.
  3. Blanda bären med 2 msk mjöl och rör ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i en långpanna, 25 x 35 cm, täckt med bakplåtspapper. Strö över limesmul.
  4. Grädda mitt i ugnen 35-40 min. Låt svalna och skär i rutor. Servera med blåbär och vaniljglass.