00000

Blåbärskaka med limesmul som ger god knaprighet. Servera massor av blåbär och vaniljglass till blåbärspajen.

För 24 rutor

Ingredienser

Blåbärspaj

125 g smör
1,5 dl mjölk
1,5 dl vaniljyoghurt (2 %)
3 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl (300 g)
1 msk bakpulver
2 dl blåbär + 2 msk vetemjöl (100 g)

Limesmul:

75 g smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk rivet limeskal

Tillbehör:

blåbär
vaniljglass

Blåbärskaka med limesmul

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölk och yoghurt. Dra kastrullen från plattan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smör-  och mjölkblandningen under omrörning. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten.
  3. Smul: Smält smöret och blanda med mjöl, socker, vaniljsocker och limeskal.
  4. Blanda bären med vetemjöl och rör ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i en långpanna, 25 x 35 cm, täckt med bakplåtspapper. Strö över limesmul. Grädda mitt i ugnen 35-40 min. Låt svalna och skär i rutor. Servera med blåbär och vaniljglass.