4.54.54.54.54.5

Luftiga och fina. Blåbärsgifflarna går alldeles utmärkt att göra med hallon eller svarta vinbär också.

För 24 gifflar:

Ingredienser

1,5 dl mjölk
60 g smör
25 g jäst
7 dl vetemjöl, (420 g)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
4 msk sirap, vit
1 ägg

Fyllning:

125 g mandelmassa
75 g smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
0,75 dl blåbär, frysta

Pensling:

1 ägg, uppvispat

40 minuter + 80 min jäsning + 8 minuter i ugn

Blåbärsgifflar – gör så här:

  1. Värm mjölk och smör till 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Blanda mjölet med bakpulver och salt och häll ner i bunken.  Tillsätt sirap och ägg. Arbeta degen ca 15 min för hand eller ca 10 min i maskin. Jäs degen under bakduk ca 40 min.
  2. Fyllning: Skär mandelmassan i mindre bitar. Blanda ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till rektanglar, ca 20 x 40 cm. Dela  rektanglarna på längden och skär sedan längderna i trekanter.
  4. Spritsa mandelfyllning på den breda delen av trekanterna.
    gifflar-recept

    Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  5. Tryck på några frysta blåbär på varje bit.
    gifflar-med-fyllning

    Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  6. Rulla degbiten från den breda delen och mot spetsen, se till att spetsen ligger underst så den inte viks upp när de gräddas.
    gifflar-med-blabarsfyllning

    Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  7. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
  8. Pensla gifflarna med ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar