Blåbärsgifflar

Luftiga och fina. Blåbärsgifflarna går alldeles utmärkt att göra med hallon eller svarta vinbär också.
Cecilia Andersson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 dl mjölk
  • 60 g smör
  • 25 g jäst
  • 7 dl vetemjöl - (420 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk sirap - vit
  • 1 ägg

Fyllning

  • 125 g mandelmassa
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,75 dl blåbär - frysta

Pensling

  • 1 ägg - uppvispat

Gör så här

  1. Värm mjölk och smör till 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Blanda mjölet med bakpulver och salt och häll ner i bunken.  Tillsätt sirap och ägg. Arbeta degen ca 15 min för hand eller ca 10 min i maskin. Jäs degen under bakduk ca 40 min.

  2. Fyllning: Skär mandelmassan i mindre bitar. Blanda ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till rektanglar, ca 20 x 40 cm. Dela  rektanglarna på längden och skär sedan längderna i trekanter.

  4. Spritsa mandelfyllning på den breda delen av trekanterna.

    Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  5. Tryck på några frysta blåbär på varje bit.

    Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  6. Rulla degbiten från den breda delen och mot spetsen, se till att spetsen ligger underst så den inte viks upp när de gräddas.

    Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  7. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.

  8. Pensla gifflarna med ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!