40 minuter + 80 min jäsning + 8 minuter i ugn
Blåbärsgifflar – gör så här:
- Värm mjölk och smör till 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Blanda mjölet med bakpulver och salt och häll ner i bunken. Tillsätt sirap och ägg. Arbeta degen ca 15 min för hand eller ca 10 min i maskin. Jäs degen under bakduk ca 40 min.
- Fyllning: Skär mandelmassan i mindre bitar. Blanda ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till rektanglar, ca 20 x 40 cm. Dela rektanglarna på längden och skär sedan längderna i trekanter.
- Spritsa mandelfyllning på den breda delen av trekanterna.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
- Tryck på några frysta blåbär på varje bit.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
- Rulla degbiten från den breda delen och mot spetsen, se till att spetsen ligger underst så den inte viks upp när de gräddas.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
- Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
- Pensla gifflarna med ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler.