00000

Blåbärscurd med citron – perfekt på den rostade mackan eller som tillbehör till en smakrik ost som gruyère.

För 8 dl:

Ingredienser

1 liter blåbär, (ca 500 g)
1 citron
3 dl strösocker
4 ägg
100 g smör, rumsvarmt

20 minuter

Blåbärscurd med citron – gör så här:

  1. Koka blåbären på svag värme ca 10 min. Pressa dem genom en finmaskig sil med baksidan av en sked. Kasta bort skalen som blir kvar i silen.
  2. Häll blåbärssaften i en skål och ställ den över ett vattenbad. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av skalet och pressa ut saften. Blanda ner citronskal, citronsaft, socker och ägg i blåbärssaften. Hetta upp blandningen under vispning och fortsätt röra tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen och vispa i bitar av smöret.
  3. Häll upp curden i väl rengjorda burkar. Kyl genast och förvara kallt. Curden håller 3–4 veckor i kylen och ca 6 månader i frysen.

Skafferi

Foto: Lisa Björner