Blåbärsbullar

Recept på blåbärsbullar fyllda med mandelmassa och blåbär. De går utmärkt att frysa.

30 minuter + 1 timme jäsning + 10 minuter i ugn

Blåbärsbullar – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37°.
  2. Häll smörblandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, vaniljpulver, kardemumma, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta till en blank och smidig deg, gärna i hushållsmaskin.
  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda blåbär, socker och citronskal. Riv mandelmassan.
  4. Ta upp degen och knåda den lätt på mjölad arbetsbänk. Dela degen i två delar och kavla ut till plattor, ca 1/2 cm tjocka.
  5. Bred smöret över degen och fördela blåbär och mandelmassa ovanpå. Rulla ihop degplattorna från långsidan. Skär rullarna i 2–3 cm tjocka skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler.

 

Nyttiga fakta om blåbär

  • Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige. De täcker omkring 17 % av landets yta.
  • Blåbär är näringsrika, de är en guldgruva när det gäller antioxidanter. De innehåller en rad viktiga mineraler och vitaminer, som magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn, B-vitamin och mängder av det viktiga C-vitaminet.
  • Odlade blåbär har blivit mer och mer vanligt i trädgårdarna. De innehåller dock något mindre antioxidanter.

Recept från