44444

Blåbärsbabka är ett klassiskt judiskt sött vetebröd som ofta fylls med choklad eller kanel. Här har vi valt att fylla det med blåbär.

För 15 skivor:

Ingredienser

25 g jäst
1 dl vatten
7 dl vetemjöl, (420 g)
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 ägg, små
1 tsk vaniljsocker
75 g smör

Fyllning:

250 g blåbär
1,5 dl strösocker

Pensling:

1 äggula
1 msk vatten

Glasyr:

2 dl florsocker
2-3 msk vatten

30 minuter + 1 3/4 timme jäsning + 45 minuter i ugn

Blåbärsbabka – gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, mjöl, socker, salt, ägg och vaniljsocker. Knåda i en köksassistent eller för hand till en smidig deg.
  2. Hyvla ner smöret i degen och knåda i ytterligare ca 10 min tills allt smör är inknådat. Tillsätt eventuellt mera mjöl om det behövs men degen vara lite kletig. Lägg degen i en oljad bunke. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 1 timme.
  3. Fyllning: Koka upp blåbär och socker. Låt sjuda utan lock ca 10 min. Mosa blåbären mot kanten av kastrullen. Låt kallna.
  4. Kavla ut degen till en rektangel, ca 5 mm tjock på mjölad arbetsbänk. Bred på nästan all blåbärssylt. Rulla ihop och lägg rullen med skarven uppåt. Bred ut resten av sylten på rullen. Vik ihop den, och nyp ihop änderna. Vrid på degen så att det blir en snurrad längd. Lägg degen i en smord och mjölad avlång form, ca 1 1/2 liter. Täck med oljad plastfolie och låt jäsa ca 45 min tills limpan är stor och puffig. Sätt ugnen på 175°.
  5. Pensla limpan med äggulan blandad med vatten. Grädda mitt i ugn ca 45 min till 87° innertemperatur.
  6. Ta ut babkan ur ugnen och låt den svalna något. Stjälp upp den på ett galler och låt kallna.
  7. Glasyr: Blanda florsocker och vatten och ringla glasyren över kakan.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar