22222

Nektarinkompotten är även god att servera till glass.

För 10 person(er)

Ingredienser

100 g sötmandel
50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Kompott:

3 nektariner
0,5 citron
0,5 dl strösocker

Garnering:

2 dl vispgrädde
3 dl blåbär
0,5 citron, rivet skal

30 minuter + 30 minuter i ugn

Blåbärs- och mandeltårta med nektarinkompott – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skålla, skala och mal mandeln i mandelkvarn. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret och mandeln blandad med mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Ta ut formen och tryck ner kakan i mitten ca 2 cm, men lämna en ca 3 cm bred kant runt om. Låt kakan kallna i formen.
  3. Kompott: Kärna ur nektarinerna och skär dem i små tärningar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Koka nektarinerna tillsammans med citronskal, citronsaft och socker i en kastrull ca 5 min utan lock. Låt kallna.
  4. Lossa kakan från formen och fyll den med nektarinkompott. Vispa grädden till fast skum och fördela den ovanpå kompotten. Strö över blåbären och det rivna citronskalet.