Blåbärs- , citron- och marängpaj

4.94.94.94.94.9

Recept på blåbärs- , citron- och marängpaj. Pajen är krämig och håller fint i kylen några timmar eller till nästa dag. Men lägg hushållspapper över marängen; fukten i kylen är inte bra för maräng. 

För 8 personer:

Ingredienser

100 g smör
3 dl vetemjöl, (180 g)
1 msk strösocker

Blåbärsfyllning:

3 gelatinblad
4 äggulor
2 dl strösocker
0,5 dl citron, pressad
2 tsk citronskal, rivet
1 dl blåbär
100 g smör, rumsvarmt

Maräng:

4 äggvitor
2,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk citron, pressad

45 minuter + 3 timmar i kylen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär smöret i små kuber.  Blanda smör, mjöl och socker till pajbottnen, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter.  Grädda bottnen mitt i ugnen ca 12 min. Låt kallna.
  2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt  vatten ca 5 min. Vispa äggulorna med socker, citron och blåbär i en kastrull. Värm under omrörning till en krämig konsistens. 
  3. Ta kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladen och smält dem i krämen. Blanda i smöret i små klickar under omrörning. Häll fyllningen i pajskalet. Ställ i kylen för att stelna ca 3 timmar. 
  4. Maräng: Vispa upp äggvitorna över vattenbad. Tillsätt 1/3 av sockret och fortsätt vispa  på lägre hastighet medan äggvitan sakta värms upp i skålen. Fortsätt tills sockret är slut och marängsmeten är  blank och luftig. Toppa den kylda pajen med marängsmeten. Bränn av marängen med gasolbrännare. 

 

Fler recept med: Bakning, Frukt och bär, Övrigt