Blå Kongo petit four med mintsmak

Bakelserna har fått sin blå färg från potatissorten Blå Kongo. Dessa petits fours är bakade med samma botten som kronans kaka men utan bittermandel och äpple. Skär kakan innan den blivit alltför hård för att undvika att chokladen spricker. Använd gärna en varm kniv, spolad i riktigt hett vatten.

1. Kaka: Sätt ugnen på 175°. Mal mandeln och smält smöret.
Blanda mandel, smör och socker i en skål. Rör ner potatis och tillsätt äggen ett i taget.
2. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20×30 cm. Häll upp smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna.
3. Chokladganache: Finhacka chokladen. Koka upp grädde med vaniljstången. Häll vaniljgrädden över chokladen och rör tills ganachen är slät. Tillsätt pepparmint. Låt svalna i rumstemperatur.
Häll den över kakan och ställ kakan svalt en stund innan den skärs i bitar.
4. Hasselnötter: Rosta nötterna i en het stekpanna och gnugga bort skalen i en torr handduk. Blanda socker, vatten och citron i en stekpanna. Låt koka ihop till en ljusbrun karamell. Karamellen ska vara något seg och trögflytande när nötterna doppas.
Blir karamellen för seg går det bra att ställa den på plattan igen. Låt den inte koka.
5. Sätt en tandpetare i varje nöt och doppa dem i karamellen.
Lägg ner tandpetarna med nötterna på en bordskant och låt karamellen droppa neråt. Klipp av överflödiga trådar.
Lossa försiktigt på hasselnötterna och ta bort tandpetarna.
Lägg en nöt på varje ruta.

Recept från