55555

Björnköttbullar med blåbär och potatis- och jordärtskockspuré kan även göras på älgfärs om ni inte får tag på björn.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g björnfärs
200 g fläskfärs
1,5 dl vatten
2 msk ströbröd
1 gul lök
1 msk smör, + 2 msk
2 msk HP-sås
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Puré:

700 g potatis, mjölig sort
300 g jordärtskockor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
25 g smör
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Sås:

10 enbär
3 dl vatten
1 dl vispgrädde
1,5 msk kalvfond, konc
1 msk konjak
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk majsstärkelse, Maizena

Blåbär:

150 g blåbär, frysta
2 dl syltsocker

Garnering:

granskott

1 timme

Björnköttbullar med blåbär och potatis- och jordärtskockspuré – gör så här:

  1. Blåbär: Koka upp blåbär och socker i en kastrull. Häll sylten i en burk och låt kallna.
  2. Köttbullar: Blanda vatten och ströbröd och låt svälla ca 5 min. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna. Låt svalna. Blanda ner de båda färssorterna, lök, HP-sås, salt och peppar i ströbrödsblandningen. Forma färsen till köttbullar, lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Stek köttbullarna gyllenbruna i 2 msk smör i stekpanna ca 8 min runtom.
  3. Puré: Koka potatis och jordärtskockor mjuka i lättsaltat vatten i varsin kastrull. Häll av vattnet från skockorna. Tillsätt mjölk, grädde och smör. Koka upp och mixa i en mixer till en soppa.
  4. Pressa potatisen genom en potatispress och blanda ner i jordärtskockssoppan. Vispa till en slät puré med ballongvisp.
  5. Sås: Krossa enbären. Lägg dem i en kastrull, tillsätt vatten, grädde och fond. Låt sjuda 2–3 min. Krydda med konjak, salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och red såsen. Sila såsen. Servera köttbullarna med puré, sås och blåbär. Garnera med granskott.

pren