Björnbärstarte

Färdig kan tarten stå ett dygn i kylen men det går också bra att förbereda degen och ha den uttummad och klar i formen i frysen. Då är det lätt att servera den läckra tarten nygräddad.

Gör så här:

  1. Hacka snabbt ihop mjöl, florsocker och smör. Gärna i
    matberedare.
  2. Tillsätt ägg och vatten och samla ihop en deg.
  3. Kavla eller tumma ut degen en form med löstagbar kant, 24 cm (på bilden har vi använt en avlång form 11×35 cm men då ryms inte hela satsen så du får göra en liten bredvid). Nagga degen.
  4. Sätt ugnen på 200°. Blanda ägg, kesella, creme fraiche,
    socker och riven mandelmassa till fyllningen och häll den
    degformen.
  5. Strö över björnbären och den hyvlade mandeln. Grädda
    i nedre delen av ugnen ca 40 min tills äggstanningen har
    stannat även i mitten.
    Serveras ljummen eller kall med lättvispad grädde.

Recept från