4.34.34.34.34.3

Björnbärsrutor blir sötsega och lite knäckiga. De går utmärkt att frysa.

För 12 rutor:

Ingredienser

200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl, (180 g)
3 dl havregryn, + 1 dl
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Rårörda björnbär:

250 g björnbär
1 dl strösocker

20 minuter + 30 minuter i ugn

Björnbärsrutor – gör så här:

  1. Rör ihop björnbär och socker och låt stå tills sockret lösts upp.
  2. Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker med elvisp tills det är krämigt. Blanda i mjöl, 3 dl havregryn, vaniljpulver, bakpulver och salt och rör ihop till en deg.
  3. Tryck ut 3/4 av degen i en form med bakplåtspapper, ca 24 x 30 cm. Fördela björnbären ovanpå.
  4. Blanda 1 dl havregryn med resten av degen och smula den ovanpå bären. Den ska inte täcka helt.
  5. Grädda mitt i ugnen 30–35 min, tills degen fått lite färg. Låt kakan kallna och kyl gärna innan den skärs i rutor.
    pren