00000

Finhackad biff med syrliga morötter och krämig pepparrot! Servera som en liten varmrätt eller gör en mindre portion som en förrätt.

För 4 personer

Ingredienser

Bifftartar

600 g oxfilé
2 msk kapris
2 tsk dijonsenap
1 äggula
2 dl smetana*
1-2 msk finriven pepparrot
1 krm salt
2 tsk flingsalt

Morötter

4 morötter, gärna orange och gula
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1/2 tsk salt

Linfrön och smetana

1/2 dl linfrön
1/2 tsk hel kummin
1 tsk flingsalt

Tillbehör

50 g smör
2 msk finhackad gräslök
4 äggulor

Garnering

nymald svartpeppar

40 min

Gör så här:

  1. Morötter: Skala och skiva morötterna tunt, gärna med mandolin. Lägg dem i kokande vatten. Låt koka ca 1 minut, spola sedan i kallt vatten. Vispa ihop ättika, socker, vatten och salt. Lägg morotsskivorna i lagen. Låt stå ca 30 min.
  2. Finhacka köttet. Hacka kaprisen. Blanda köttet med kapris, senap och äggula. Förvara i kylen till servering.
  3. Linfrön: Rosta linfrön, kummin och flingsalt i en het stekpanna under lock. Skaka pannan med jämna mellanrum. Låt kallna. Mortla till ett fint smul.
  4. Vispa smetanan fluffig med elvisp. Tillsätt pepparrot och salt.
  5. Rulla ihop morötterna och ställ på tallrikar. Forma färsen till biffar och strö över flingsalt. Lägg biffarna på tallrikarna. Bryn smöret.
  6. Lägg en klick pepparrotskräm på en hög av linfrösmul vid sidan om biffen. Strö över gräslök. Lägg en äggula på varje biff och ringla smör över morötterna. Strö över peppar och servera.

* Smetana är en syrad grädde med 42 % fett. Den kan bytas ut mot creme fraiche, 34 %.