00000

Bibimbap är en underbar smaksensation som går hem hos alla! En del ingredienser hittar du lättast i butiker som säljer koreanska eller asiatiska livsmedel.

För 20 person(er)

Ingredienser

2 1/2 kilo utskuren biff
1 stor purjolök
3 1/2 dl koreansk eller japansk soja
6 vitlökssklyftor
1 1/2 tsk svartpeppar, nymald
3 msk rapsolja till stekning

Spenat

1 kilo spenat
1 dl sesamolja
4 vitlöksklyftor
1 tsk salt

Rättika

1 kilo vit rättika
3 msk kodjokaro (eller annan chilipeppar)
1 1/2 tsk salt
4 vitlöksklyftor
4 msk strösocker
1 msk ris- eller vitvinsäger

Böngroddar

500 g färska böngroddar
1 1/2 msk sesamolja
2 tsk salt

Marinerad gurka

1 kilo gurka
1 stor purjolök
2 msk risvinäger
1 1/2 msk salt
1 msk kodjokaro, chili- eller cayennepeppar

Tillbehör

ris
kimchi (se recept)
20 ägg
3 msk rapsolja (att steka äggen i)
chilipasta, gärna gochujang-pasta

Kimchi

2 kilo salladskål
1 1/2 dl salt
3 liter vatten
1 stor purjolök
2 msk riven ingefära
3 msk riven vitlök
4 msk fisksås
4 msk kodjokaro (chilipeppar)

1 1/2 timme

Bibimbap – gör så här:

  1. Rättika: Skala rättikan noga. Skiva tunt, gärna på mandolin, och strimla den fint. Blanda strimlorna med chilipulver, salt, pressad vitlök, socker och vinäger. Låt stå till servering.
  2. Kött: Ansa och strimla purjolöken. Blanda purjolök, soja, pressad vitlök och peppar. Strimla köttet och blanda det med marinaden. Låt marinera ca 30 min. Hetta upp en eller flera stekpannor med olja och stek lite kött i taget på hög värme.
  3. Spenat: Koka upp vatten i en kastrull och förväll spenaten ca 1 min. Låt rinna av. Stek spenaten i sesamolja tillsammans med pressad vitlök och salt.
  4. Böngroddar: Skölj groddarna i kallt vatten och låt rinna av. Blanda med olja och salt.
  5. Gurka: Skiva gurkan tunt, gärna med osthyvel eller mandolin. Ansa och strimla purjolöken. Blanda gurka och purjolök med vinäger, salt och chilipeppar.

Servering: Koka riset enligt recept. Ställ fram kött och tillbehör i skålar. Stek äggen i olja efter hand och servera till, eller servera rätten med en rå äggula.

Kimchi

  1. Lossa kålbladen och skölj dem. Skär bladen i 5 cm breda bitar.
  2. Blanda salt och vatten och vispa tills saltet löst sig. Lägg i kålen. Lägg en tallrik som tyngd och ställ i kylen i ca 6 timmar.
  3. Låt kålen rinna av i durkslag och skölj den.
  4. Ansa och strimla purjolöken. Blanda purjostrimlor, ingefära, vitlök, fisksås och kodjokaro. Blanda kryddröran väl med kålen. Använd gärna plasthandskar.
  5. Lägg en tallrik över kålen, täck med plastfolie och ställ i kylen 6–7 dagar.

Tips!

Gör kimchi i god tid eller gör den förenklade varianten. Förbered även rättikan dagen före.

Stek kött och spenat samma dag och förvara svalt fram till serveringen. Servera rumstempererat, men spenaten kan också värmas i gryta och köttet i en långpanna mitt i ugnen, 200° ca 20 min.