4.54.54.54.54.5

Bibimbap – risskål toppad med bulgogi är Koreas paradrätt. När du äter bibimbap ska du ta en klick gochoojangsås i skålen, blanda ihop allt med en sked och njuta.

För 4 personer:

Ingredienser

4 dl ris, rundkornigt

Bulgogi:

300 g nötinnanlår, eller entrecôte i bit
2 msk soja, koreansk
1 vitlöksklyfta
0,75 msk strösocker
0,5 msk sesamolja
0,25 krm svartpeppar, nymald

Sesammarinerade böngroddar:

100 g böngroddar, färska
1 tsk sesamolja, 40/60
1 tsk salt

Kryddmarinerad gurka:

1 gurka, liten
0,5 dl purjolök, finhackad
0,5 msk strösocker
0,5 msk risvinäger
1 tsk gochoogaru
1 tsk salt

Marinerad spenat:

200 g spenat, färsk
2 msk purjolök, finhackad
2 tsk sesamolja, 40/60
0,5 msk salt

Marinerad rättika:

200 g rättika
2 msk purjolök, hackad
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 krm gochoo garu

Chapchae:

1 bit zucchini, (ca 10 cm)
0,5 paprika, röd
2 morötter
150 g champinjoner, karljohansvamp eller shiitake
200 g glasnudlar, gärna sötpotatisnudlar
3 dl purjolök, strimlad
50 g spenat, färsk
2 msk rapsolja
2 msk soja, koreansk eller japansk
1 msk strösocker
2 tsk sesamolja
1 krm svartpeppar, nymald

Stekt ägg:

4 ägg
1 msk rapsolja

Tillbehör:

kimchi
gochoojangpasta, utrörd i lite vatten

Garnering:

sesamfrön, chilirostade

1 timme + 30 minuter för köttet att frysa

Bibimbap – risskål toppad med bulgogi – gör så här:

  1. Bulgogi: Frys in köttet en stund så blir det lättare att skära i tunna skivor. Skär köttet i 3–4 mm tjocka skivor. Smaksätt sojan med skalad, pressad vitlök. Tillsätt socker, olja och peppar. Lägg köttet i marinaden och låt stå i kylen ca 30 min.
  2. Ris: Koka riset enligt anvisning.
  3. Böngroddar: Förväll böngroddarna i lättsaltat, kokande, vatten ca 30 sekunder. Spola av dem med kallt vatten och låt rinna av. Blanda böngroddarna med sesamolja och salt.
  4. Gurka: Skär gurkan i skivor. Blanda dem med purjolök, socker, vinäger, gochoogaru och salt.
  5. Spenat: Förväll spenaten i lättsaltat, kokande vatten ca 10 sekunder. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Blanda spenaten med purjolök, sesamolja och salt.
  6. Rättika: Skala och skär rättikan i tunna strimlor. Förväll rättikan i lättsaltat, kokande vatten ca 20 sekunder. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Blanda rättikan med purjolök. Skala och pressa i vitlöken och krydda med salt och eventuellt gochoogaru.
  7. Chapchae: Skär zucchinin i 1/2 cm tjocka halvmånar. Kärna ur och strimla paprikan. Skala och skär morötterna i tunna stavar. Ansa och skär svampen i större bitar. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av och klipp dem i mindre bitar om de är långa.
  8. Stek grönsakerna i olja 2–3 min tills de börjar mjukna och får lite färg. Ta stekpannan åt sidan och vänd ner nudlarna. Tillsätt soja, socker, sesamolja och peppar. Blanda väl och låt dra ca 10 min före servering.
  9. Grilla eller stek köttet hastigt på hög värme.
  10. Stekt ägg: Stek äggen i olja tills de fått fin färg.
  11. Fördela riset i skålar. Lägg kött, grönsaker, chapchae och kimchi runtom i grupper. Toppa med stekt ägg. Strö över chilirostade sesamfrö och servera med gochoojangsås.
Fler recept med: Asiatiskt