33333

Variation på betor med sötsalta mandlar och riven fetaost är både gott och vackert.

För 8 pers:

Ingredienser

50 g fetaost
750 g rödbetor, med blast
750 g gulbetor
2 + 2 msk olivolja
2 polkabetor
100 g sötmandel
0,5 msk rapsolja
0,5 + 1 tsk flingsalt
1 tsk honung
1 msk citron, pressad
1 krm svartpeppar, nymald

25 minuter + 3 timmar i frys + 25 minuter i ugn

Variation på betor med sötsalta mandlar och riven fetaost – gör så här:

  1. Frys fetaosten ca 3 timmar eller över natten så går den lättare att riva.
  2. Sätt ugnen på 200° varmluft. Skala röd- och gulbetorna och skär dem i klyftor, spara rödbetsblasten. Lägg betorna på varsina plåtar och ringla över 2 msk olivolja. Rosta dem i ugnen ca 25 min tills betorna är mjuka.
  3. Skala och skiva polkabetorna tunt, gärna på mandolin.
  4. Stek mandlarna i rapsolja så att de får lite färg. Strö på 1/2 tsk flingsalt och ringla över honung. Skaka pannan och lägg upp mandlarna på ett fat.
  5. Skölj de spädaste rödbetsbladen och lägg dem på ett fat. Lägg på de rostade betorna och polkabetorna. Ringla över 2 msk olja och citronsaft. Strö på mandlar, 1 tsk flingsalt och peppar. Riv över osten precis före servering.
Fler recept med: Buffémat, Grönsaker, Sallader