Betor med sötsalta mandlar och riven fetaost

Variation på betor med sötsalta mandlar och riven fetaost är både gott och vackert.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 50 g fetaost
  • 750 g rödbetor - med blast
  • 750 g gulbetor
  • 2 msk olivolja - + 2 msk
  • 2 polkabetor
  • 100 g sötmandel
  • 0,5 msk rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt - + 1 tsk
  • 1 tsk honung
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Frys fetaosten ca 3 timmar eller över natten så går den lättare att riva.

  2. Sätt ugnen på 200° varmluft. Skala röd- och gulbetorna och skär dem i klyftor, spara rödbetsblasten. Lägg betorna på varsina plåtar och ringla över 2 msk olivolja. Rosta dem i ugnen ca 25 min tills betorna är mjuka.

  3. Skala och skiva polkabetorna tunt, gärna på mandolin.

  4. Stek mandlarna i rapsolja så att de får lite färg. Strö på 1/2 tsk flingsalt och ringla över honung. Skaka pannan och lägg upp mandlarna på ett fat.

  5. Skölj de spädaste rödbetsbladen och lägg dem på ett fat. Lägg på de rostade betorna och polkabetorna. Ringla över 2 msk olja och citronsaft. Strö på mandlar, 1 tsk flingsalt och peppar. Riv över osten precis före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!