Bertilssons fullkornsbröd

Recept på Bertilssons fullkornsbröd. Pia vill bevara traditionerna samtidigt som hon vill sätta sin egen prägel på kaffestugan. Det här brödet är en uppskattad nyhet som hon har infört.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl solrosolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 0,5 dl linfrön
  • 2 dl rågmjöl - grovt
  • 3 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 8 - 9 dl vetemjöl special

Garnering

  • solrosfrön
  • linfrön
  • pumpakärnor

Gör så här

  1. Rosta solrosfrön och pumpakärnor i en torr stekpanna under omrörning tills de fått gyllenbrun färg. Låt svalna.

  2. Värm vattnet fingervarmt, 37°. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig.

  3. Tillsätt olja, honung, salt och linfrön.

  4. Blanda ner rågmjöl, dinkelmjöl och vetemjöl. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Blanda ner de rostade fröna och kärnorna mot slutet av knådningen. Arbeta degen ytterligare en kort stund så att de fördelas jämnt. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 min.

  5. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda samman den lätt. Forma till en längd och dela den i 20 bitar. Rulla till släta bullar.

  6. Blanda pumpakärnor, solrosfrön och linfrön till garnering. Pensla bullarna med vatten och doppa dem i fröblandningen. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta till knappt dubbel storlek, ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 6 min.

Älskar du också att baka?  Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!