00000

Dillkött kokades förr nästan alltid av kalvkött med ben. Nu köper vi i stället en skiva av lammsteken och skär köttet i bitar.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g lammstek, (finns ofta skivad, färdigpackad) 400 -
500 g lammstek, (finns ofta skivad, färdigpackad) 400 -
1 purjolök, liten
1 morot
1 l vatten
1 grönsaksbuljong, tärning
5 vitpepparkorn
2 tsk salt
1 knippa dill, några kvistar färsk

Sås

4 dl lammbuljong
1 dl mellangrädde
2 msk vetemjöl
1 msk ättiksprit, (12%)
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
0,5 krm vitpeppar, nymald
0,5 dl dill, finhackad

Tillbehör

1 pkt färskpotatis, nykokt

Benfritt lammkött i dillsås – gör så här:

  1. Skär köttet i grytbitar. Ta vara på mittbenet.
  2. Snitta purjolöken på längden och skölj noga. Skär i bitar. Skala och skär moroten i slantar.
  3. Koka upp vatten, buljong, grönsaker, peppar, salt och dillkvistar. Lägg i kött och ben och låt allt småkoka under lock i 20 min.
  4. Sås: Häll 4 dl av buljongen från lammkoket i en kastrull. Vispa samman grädde och mjöl så att det blir helt slätt. Häll det i buljongen och låt koka upp under vispning. Smaksätt med ättika, socker, salt och peppar. Låt såsen sjuda några minuter.
  5. Lyft upp kött och grönsaker med hålslev och lägg ner det i såsen tillsammans med dillen. Servera med tillbehören.