00000

Recept på belgisk glass-sandwich med rårörda jordgubbar och jordnötssmör. Supersmarrig kombination! ­Våfflorna är stekta i ett belgiskt våffeljärn som ger tjockare våfflor. Det går förstås lika bra att grädda i ett vanligt våffeljärn.

För 10-12 våfflor

Ingredienser

125 g smör
2 1/2 dl vatten
2 dl mjölk
15 g jäst
2 ägg
6 3/4 dl vetemjöl (ca 400 g)
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt

Rårörda jordgubbar

400 g jordgubbar frysta
3 msk strösocker

Tillbehör

2 dl jordnötssmör
1 l vaniljglass

40 min + 20 min jäsning

Belgisk glass-sandwich med rårörda jordgubbar och jordnötssmör – gör så här:

  1. Rårörda jordgubbar: Halvtina och halvera jordgubbarna om de är stora. Lägg dem i en skål och strö över sockret. Låt stå 1–2 timmar i rumstemperatur. Rör om så att sockret smälter.
  2. Våfflor: Smält smöret i en kastrull och häll i vatten och mjölk. Värm till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Dela äggen. Häll vätskan över jästen och tillsätt äggulor och de torra ingredienserna. Vispa ihop till en jämn smet.
  3. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner dem i smeten. Täck bunken med plastfolie och låt smeten jäsa i rumstemperatur 15–20 min.
  4. Pensla eventuellt våffeljärnet med smör och grädda våfflor i omgångar tills de är gyllenbruna.
  5. Bred jordnötssmör på våfflorna och lägg på rårörda jordgubbar och vaniljglass.
Fler recept med: Efterrätt och dessert, Övrigt