Bearnaisesås

Vem älskar inte en handslagen bearnaisesås? Här lär vi dig knepen för att lyckas och tipsar också om hur du enkelt kan variera smaksättningen.

För 4 personer

Ingredienser

150 g smör
1 liten schalottenlök
5 dragonstjälkar
5 persiljestjälkar
5 vitpepparkorn
1 dl vatten
3 msk vitvinsvinäger
3 äggulor
2 msk hackad dragon
2 msk hackad persilja
2 krm salt
1/2 krm cayennepeppar

15

Bearnaisesås – gör så här:

  1. Smält smöret. Ställ det åt sidan. Skala och finhacka löken. Lägg den i en kastrull och tillsätt örtstjälkar och pepparkorn. Häll över vatten och vinäger. 
    bearnaisesås
  2. Koka utan lock tills ca 2 msk återstår. Sila bort stjälkar och pepparkorn. Blanda vinägerreduktionen och äggulor i en kastrull. Vispa kraftigt på låg värme tills det blir fluffigt och börjar tjockna.
    bearnaisesås
  3. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt smöret, lite i taget, under kraftig vispning. Värm såsen under vispning om den blir för tunn.
    bearnaisesås recept
  4. Blanda ner hackad dragon och persilja i såsen och krydda med salt och cayennepeppar. 
    bearnaisesås enkel
  5. Servera såsen till stekt eller grillat kött eller fisk.

 

Dragon i bearnaisesås

Dragon är huvudkryddan i bearnaisesås, men dragon förhöjer också smaken på andra kryddor och råvaror och kan användas till nästan allt. Men inga stora mängder – den kan ta över.

3 goda smaksättningar på bean

Bearnaisesås är en klassisk sås till grillat kött, och passar även till kyckling och grillad fisk.Det finns många varianter av bearnaise, här tipsar vi om tre andra goda sätt att smaksätta den. 

bearnaisesås olika smaksättningar

Choronsås

Fräs 3 msk tomatpuré i 1 msk smör. Blanda ner purén i den färdiga såsen.

Chilibearnaise

Smaksätt den färdiga såsen med 2 msk chilisås och 2 tsk chiliflakes.

Asiatisk bearnaise

Uteslut örterna i såsen och tillsätt 3 msk hackad koriander, 1 msk riven ingefära, 1 msk pressad lime och 1 tsk rivet limeskal.