BBQ-burgare - en burgare som har allt du vill ha

Recept på BBQ-burgare! Det passar även bra att lägga avokado på BBQ-burgarna.
Allt om Mat
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 500 g nötfärs - gärna på högrev
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 krm hickory liquid smoke
  • 1 msk olivolja

Tillbehör

  • 4 hamburgerbröd
  • 1 pkt mozzarella - (125 g)
  • 4 skivor bacon
  • 200 g padrones
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt

BBQ-sås

  • 500 g plommontomater - eller kvisttomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit ancho chili - eller chipotlechili liten
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl sirap - mörk
  • 0,5 dl strösocker - eller farinsocker
  • 3 msk soja - kinesisk
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk worcestershiresås
  • 0,5 tsk tabasco - gärna chipotletabasco

Pommes frites

  • 2 bakpotatisar - (à ca 350 g)
  • 1 l rapsolja - till fritering (ca)
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. BBQ-sås: Skär tomaterna i bitar. Skala vitlöken. Kärna ur chilin. Lägg tomater, vitlök och chili i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka utan lock 15–20 min, tills det mesta av vätskan ­kokat in. Mixa såsen med mixerstav, passera eventuellt ­genom en sil och låt kallna.  

  2. Pommes frites: Skala och skär potatisen i 1 cm tjocka stavar. Hetta upp oljan till  160°. Fritera potatisen i omgångar tills den mjuknat. Låt rinna av. Hetta upp oljan till 180° och fritera potatisen en gång till tills den fått fin färg och är knaprig. Krydda med salt.

  3. Sätt ugnen på 250°. Skär ­mozzarellan i fyra skivor. Blanda färsen med kryddor och liquid smoke och forma till burgare. Pensla dem med olja och grilla eller stek dem i en het panna ca 3 min på varje sida.  

  4. Lägg osten på burgarna och lägg dem på en plåt och sätt in i ugnen 2–3 min. Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.

  5. Stek padrones i olja på hög ­värme tills de fått färg. Strö över flingsalt.

  6. Dela bröden och stek eller grilla dem på snittytorna. Lägg burgare och bacon på bröden. Toppa med  BBQ-sås. Servera med pommes frites och padrones

  7. Kökstipsen! Om man vill ha helt slät barbecuesås kan den passeras genom en sil. Om du inte vill fritera blir det även gott att ugnsrosta potatisstavarna; blanda med 3 msk rapsolja och rosta i 225° ­30–35 min.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!