00000

Bavarese al pistacchio är pistaschglass med chokladsås till dessert. Pistaschnötter kan variera i färg och mörknar efter att de har ­mixats.

För 8 personer:

Ingredienser

1 ägg
5 äggulor
1 dl strösocker
5 dl vispgrädde
100 g pistaschmassa, se recept
50 g pistaschnötter, skalade

Chokladsås:

1 dl vispgrädde
1 dl kakao
1 dl strösocker

Garnering:

kakao

30 minuter + 6 timmar i frys

Bavarese al pistacchio – gör så här:

 1. Vispa ägg, äggulor och socker så att det blir fluffigt. Vispa grädden.
 2. Blanda äggvispet med grädde och pistaschmassa. Hacka pistaschnötterna och blanda ner dem i smeten.
 3. Lägg plastfolie i en avlång form som rymmer ca 1 1/2 liter. Häll i smeten och täck med plastfolie. Ställ in i frysen ca 6 timmar.
 4. Chokladsås: Vispa ihop grädde, kakao och socker i en kastrull till en slät sås. Låt koka upp och sjud ca 5 min. Låt svalna.
 5. Ta fram bavarese al pistacchio ca 10 min före servering. Skär den i skivor och garnera med kakao. Servera med chokladsås.

Pistaschmassa

20 minuter. Pistaschmassan som blir över är god att till exempel blanda med vispgrädde och servera till hallon. Den passar också att blanda med färdig vaniljglass. Till ca 400 g:

 • 280 g skalade pistaschnötter
 • 100 g strösocker
 • 1 1/2 dl vatten
 • 1 msk rapsolja

Gör så här:

 1. Rosta nötterna i en torr het stekpanna tills de fått fin färg. Lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga bort så mycket som möjligt av det tunna skalet.
 2. Lägg sockret i en stekpanna och häll över vattnet. Låt koka till en ljust gul karamell. Blanda i nötterna och låt koka ca 3 min. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt dem svalna.
 3. Mixa nötterna i en matberedare tills de är riktigt finfördelade. Tillsätt oljan, mixa ytterligare till en slät, grön kräm.

 

 

Fler recept med: Italienskt