Battenbergkaka

4.14.14.14.14.1

Att göra en elegant battenbergkaka ser avancerat ut. Men om du följer våra steg för steg-beskrivningar är det hur enkelt som helst. Den saftiga kakan kommer garanterat att imponera på dina gäster. Kakan har en god mandel- och ­citronsmak.

För 1 kaka

Ingredienser

125 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl mandelmjöl
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronskal, rivet
1,5 krm karamellfärg, röd

Smörkräm

75 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 tsk citronskal, rivet

Garnering

250 g marsipan, vit
1 msk florsocker

20 min + 25 min i ugn + 20 min i frysen

Battenbergkaka – gör så här:

 1. Sätt ugnen på 150°. Smält smöret, låt svalna. Smörj två avlånga 1-litersformar. Tryck fast bakplåtspapper i ­botten.
 2. Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Blanda mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Vänd ner mjölblandningen, vaniljsocker och smör i äggvispet.
  battenbergkaka-1

  Foto: Anna Kern

 3. Dela smeten i två lika stora delar. Smaksätt den ena med citronskal. Färga den andra med karamellfärg. Häll och bred ut smeterna i formarna. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Kontrollera med sticka att de är färdiga innan de tas ur ­ugnen. Stickan ska kännas torr.
  battenbergkaka-2

  Foto: Anna Kern

 4. Låt kakorna svalna. Lossa dem med vass kniv runt om och stjälp upp. Låt kallna; de kan gärna bakas dagen före. Dela varje kaka längs med i tre delar.
  battenbergkaka-4

  Foto: Anna Kern

 5. Smörkräm: Blanda smör och florsocker. Vispa det vitt och luftigt. Smaksätt med citronskal. Bred smörkräm på en av sidorna, lägg försiktigt ihop med en kakdel av motsatt färg. Fortsätt tills kakan är ihopbyggd som ett schackrutigt mönster.
  battenbergkaka-6

  Foto: Anna Kern

 6. Bred smörkräm tunt över hela kakan. Strö ut lite florsocker på arbetsbänken och kavla ut marsipanen tunt, ca 25 x 30 cm. Kavla eventuellt ett mönster med en mönstermatta.
  battenbergkaka-7

  Foto: Anna Kern

 7. Täck kakan med marsipan som lyfts över med hjälp av ­kaveln. Vik in marsipanen under kakan. Ställ i kylen ca 2 ­timmar. Skär bort kortsidorna innan kakan serveras.
  battenbergkaka-9

  Foto: Anna Kern


Provkökets tips!


Fakta: Battenbergkaka – en kunglig kaka!

Battenbergkakan har anknytning till både Tyskland och England. Staden Battenberg ligger i Tyskland. Kakan ska först ha skapats till prins Louis of

Battenberg och prinsessan Victorias (barnbarn till drottning Victoria) bröllop 1884. Den bakas vanligen med 4 men ibland med 6 eller 9 rutor.

Kakan kallas ibland även Church Window Cake.

Fler recept med: Bakning