55555

Baskisk lammgryta med oliver och stora vita bönor är en värmande gryta. Ben som får koka med gör grytan extra mustig. Är läggen stora, eller om man använder skivad bog med ben, kan man plocka loss köttet från benen när grytan är klar och lägga tillbaka det i grytan och servera utan ben.

För 4-6 personer:

Ingredienser

900 g lammlägg, putsade (4–6 st) eller lammbog i bitar med ben
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 + 1 msk olivolja
1 gul lök, stor
3 vitlöksklyftor
1 paprika, röd eller gul
2 tsk piment d’Espelette, eller starkt spanskt paprikapulver
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 dl vitt vin, torrt
1 msk kalvfond, konc
2 tsk timjan
4 rosmarinkvistar
2 lagerblad
2 dl oliver, gröna spanska med kärnor
1 burk vita bönor, stora (400 g)

Tillbehör:

bröd, och/eller potatis

30 minuter + 1 timmes koktid

Baskisk lammgryta med oliver och stora vita bönor – gör så här:

  1. Krydda lammläggen runt om med salt och peppar. Bryn dem väl runt om i 2 msk olja.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna paprikan. Fräs lök, vitlök och paprika i 1 msk olja i en traktörpanna eller gryta ca 3 min. Låt paprikapulver och tomatpuré fräsa med ca 1 minut.
  3. Lägg lammköttet i grytan och häll på vatten, vin och kalvfond. Tillsätt timjan, rosmarin och lagerblad. Lägg på lock och låt grytan sjuda ca 1 timme. Grytan är färdigkokt när köttet är mört och lossar lätt från benen.
  4. Krossa oliverna lätt mot skärbrädan. Blanda ner oliver och bönor i grytan. Servera  med bröd och/eller potatis.