55555

Baskisk fiskgryta med potatis och jalapeño är mustig och god. Den fruktiga jalapeñon ger ett härligt sting, utan att göra grytan alltför stark. Perfekt gryta att lyxa med en vardag - eller att bjuda på till helgen.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g fisk, fast, vit, t ex torsk, hälleflundra, MSC- eller ASC-märkt
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 jalapeños
700 g potatis
2 msk olivolja
8 dl vatten
1,5 fiskbuljongtärning, eller grönsaksbuljongtärning
2 dl vitt vin, torrt
0,5 tsk paprikapulver, rökt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

persilja, hackad
citronskal, finrivet

20 minuter + koktid

Baskisk fiskgryta – gör så här:

  1. Skär fisken i bitar. Skala och skiva lök och vitlök. Kärna ur och skiva jalapeñon. Skala och skär potatisen i bitar.
  2. Fräs lök och vitlök i olja 2–3 min, tills de blir mjuka. Tillsätt jalapeñon och fräs ytterligare ca 1minut. Tillsätt potatis, vatten, buljongtärning, vin och paprikapulver och koka upp. Låt sjuda ca 15 min, tills potatisen är nästan färdig. Krydda med salt och peppar och eventuellt lite mer rökt paprikapulver.
  3. Lägg fiskbitarna i grytan och sjud på låg värme ca 5 min.
  4. Garnera fiskgrytan med persilja och citronskal.