Basilikasill och citronsill

Recept på härlig sill till midsommar. En krämig basilika- och vitlökssill, den har kortare hållbarhet än vanlig inlagd sill och bör ätas inom 2–3 dagar, samt en fräsch citronsill med inslag av vanilj.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Ulrika Ekblom

Basilika- och vitlökssill

  • 1 förp inläggningssill - (420 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Citronsill med vanilj

  • 2 förp inläggningssill - (à 420 g)
  • 3 citroner
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1,5 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång

Krämig basilika- och vitlökssill

  1. Skär sillen i 2 cm breda bitar. Skala vitlöksklyftan.

  2. Mixa basilika, vitlök, crème fraiche och majonnäs i en matberedare eller med mixerstav. Krydda med salt och peppar. Blanda sås med sill.

  3. Lägg sillen i en rengjord burk. Sätt på lock och ställ i kylen.

Citronsill med vanilj

  1. Halvera och pressa saften ur 2 citroner, mät till 2 dl. Koka upp citronsaft, ättika, vatten och socker. Låt lagen kallna.

  2. Skär sillen i sneda, 2 cm breda bitar. Skölj 1 citron noga i ljummet vatten. Skär den i skivor. Varva sill och citronskivor i en burk med lock. Lägg ner vaniljstången i burken.

  3. Sätt lock på burken och ställ den i kylen. Låt stå ca 2 dygn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!