33333

Recept på härlig sill till midsommar. En krämig basilika- och vitlökssill, den har kortare hållbarhet än vanlig inlagd sill och bör ätas inom 2–3 dagar, samt en fräsch citronsill med inslag av vanilj.

För 6-8 personer:

Ingredienser

Basilika- och vitlökssill

1 förpackning inläggningssill, (420 g)
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
3 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Citronsill med vanilj

2 förpackningar inläggningssill, (à 420 g)
3 citroner
1 dl ättiksprit, (12 %)
1,5 dl vatten
2,5 dl strösocker
0,5 vanilstång

10 minuter

Krämig basilika- och vitlökssill – gör så här:

  1. Skär sillen i 2 cm breda bitar. Skala vitlöksklyftan.
  2. Mixa basilika, vitlök, crème fraiche och majonnäs i en matberedare eller med mixerstav. Krydda med salt och peppar. Blanda sås med sill.
  3. Lägg sillen i en rengjord burk. Sätt på lock och ställ i kylen.

Citronsill med vanilj – gör så här:

  1. Halvera och pressa saften ur 2 citroner, mät till 2 dl. Koka upp citronsaft, ättika, vatten och socker. Låt lagen kallna.
  2. Skär sillen i sneda, 2 cm breda bitar. Skölj 1 citron noga i ljummet vatten. Skär den i skivor. Varva sill och citronskivor i en burk med lock. Lägg ner vaniljstången i burken.
  3. Sätt lock på burken och ställ den i kylen. Låt stå ca 2 dygn.

 

 

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Sill