1. Gnid in laxen med salt, socker, peppar och hackad basilika. Låt grava ca 24 timmar i kylskåpet.
2. Skär laxen i tunna skivor och lägg upp på fat.
3. Strö över hyvlad parmesanost, sardeller, kapris, sallad och olivolja.
4. Blanda ihop ingredienserna till yoghurten och servera i en skål bredvid.
Basilikagravad lax med sardeller, kapris och parmesanyoghurt
En lättgravad lax där man använder mindre mängd av både salt och socker.
För 8 person(er)
Ingredienser
1 kg | laxfilé med skinn, (som varit fryst minst 2 dygn) |
2 msk | salt |
2 msk | strösocker |
1 tsk | nymald svartpeppar |
2 krukor | basilika |
100 g | parmesanost |
50 g | sardeller |
20 | cocktailkapris |
1 | gemsallad, (ca 150 g) ask |
1 tsk | olivolja |
Parmesanyoghurt:
3 dl | matyoghurt |
1 dl | crème fraiche, lätt |
1 | vitlöksklyfta, pressad |
3 dl | parmesanost, finriven |
1 tsk | citron, pressad |
1 tsk | honung |
1 tsk | salt |