00000

Recept på basilikabröd med soltorkade tomater. Goda sommarbröd till grillat!

För 36 bullar

Ingredienser

12 tomater marinerade soltorkade
1 kruka basilika
50 g jäst
5 dl vatten (37°)
1 msk strösocker
2 tsk salt
2 msk olivolja
13-14 dl vetemjöl (780–840 g)

Pensling:

1 ägg

Basilikabröd med soltorkade tomater – gör så här:

  1. Skär tomaterna i bitar. Hacka basilikan. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt socker, salt och olja.Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Blanda i tomater och basilika i degen. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma till längder och dela dem i 36 bitar. Forma till runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Låt jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°.
  4. Pensla bröden med lätt uppvispat ägg. Klipp ett kors i bröden. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Fler bröd smaksatta med örter: