4.44.44.44.44.4

Bärtarteletter med vaniljkräm är frasiga formar med krämig fyllning. Gör gärna vaniljkrämen dagen före och låt den tjockna i kylen över natten.

För 4 personer:

Ingredienser

2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
75 g smör
1 äggula
1 msk vatten
1 krm salt

Vaniljkräm:

1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 äggulor
2 msk strösocker
1,5 msk majsstärkelse, Maizena

Garnering:

200 g bär, blandade
ev lite örter eller blommor, t ex förgätmigej, vitmåra, vitklöver, rödklöver

40 minuter + 2 timmar i kyl + 30 minuter i frys + 15 minuter i ugn

Bärtarteletter med vaniljkräm – gör så här:

  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och alla andra ingredienser till krämen i en kastrull och sjud försiktigt ca 5 min under omrörning, tills det tjocknar. Se till att det inte blir för varmt, då kan det bli äggröra. Låt kallna, ställ i kylen ca 2 timmar eller över natten.
  2. Pajdeg: Blanda mjöl, socker och smör, i kuber, i en matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt äggula, vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Ta fram pajformar, 10–12 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Dela degen i fyra bitar och kavla ut rundlar på lätt mjölad arbetsbänk, ca 15 cm i diameter. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut över pajformarna, tryck till så att den fäster. Skär bort överflödig deg. Ställ formarna i frysen ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalen ca 15 min, tills de fått lite färg. Låt kallna i formarna.
  5. Lossa pajskalen från formarna. Fördela vaniljkrämen och garnera med bär och gärna blommor.

pren

 

Baka med sommarbär – fler recept: