4.54.54.54.54.5

Bärkaka med smul är en saftig kaka med bär toppad med frasiga smulor.

För 12 bitar:

Ingredienser

2 ägg
1 dl strösocker
0,5 dl rårörsocker
75 g smör
0,5 dl gräddfil
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt

Fyllning och topping:

150 g bär, färska, t ex björnbär och hallon
1 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
50 g smör
1 krm salt

20 minuter + 35 minuter i ugn

Bärkaka med smul – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ägg och socker till en fluffig smet. Smält smöret och blanda ner tillsammans med gräddfil i smeten. Sikta i mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt salt och vänd ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ner bären.
  3. Blanda havregryn, mjöl, socker, smör och salt till en smuldeg. Strö smulet över kakan. Grädda kakan mitt i ugnen ca 35 min.