Bärig yoghurt med sesam- och apelsingranola

Med en god granola i skafferiet svänger du snabbt ihop denna yoghurt, som funkar lika fint på utflykten som till mellis eller frukost. Ta med i en burk och häll över vid servering.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1,5 dl grekisk yoghurt - (10 %)
  • 1,5 dl yoghurt - naturell (3 %)

Granola (ca 8 dl)

  • 0,5 apelsin
  • 6 dl havregryn
  • 1,5 dl kokos - riven
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl sesamfrön - vita
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 krm salt
  • 1 dl mullbär
  • 0,5 dl kokosolja
  • 0,75 dl lönnsirap
  • 0,5 dl vatten

Bärsås

  • 1 pkt bär - blandade frysta, t ex blåbär och hallon (225 g)
  • 2 msk honung
  • 0,5 lime

Garnering

  • bär - färska
  • mynta

Gör så här

  1. Granola: Sätt ugnen på 150° varmluft. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften.

  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål, utom mullbär. Vispa ihop apelsinskal, apelsinsaft, kokosolja, lönnsirap och vatten. Häll vätskeblandningen över grynblandningen och krama ihop allt väl.

  3. Bred ut granolan på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 25 min, tills granolan är gyllene. Rör om några gånger under tiden. Ta ut plåten och låt granolan kallna. Blanda ner mullbären.

  4. Bärsås: Koka upp bär och honung i en kastrull. Sjud ca 1 minut och mosa sedan bären med en potatisstöt. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ner limeskal och limesaft i såsen.

  5. Blanda den grekiska yoghurten med den naturella. Häll 2 msk bärsås i burkar med lock. Fyll på med yoghurt. Sätt på locket och packa kallt.

  6. Toppa med granola, färska bär och mynta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!