Bangers’n Mash

00000

Recept på Bangers’n Mash. Korv och mos, helt enkelt. Men godare med stekt råkorv, krämigt mos och citrontimjans-svängda morötter. Servera engelsk senap, HP-sås och worcestersås till.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g korv, rå, gärna engelsk, eller salsiccia
1 msk rapsolja
2,5 dl vatten
0,5 dl balsamvinäger
1 msk kalvfond, konc

Mash:

700 g potatis, mjölig
2 dl mjölk
1 citron, gärna ekologisk
1 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald

Morötter:

4 morötter
1 msk smör
2 msk citrontimjan, hackad, eller vanlig timjan
2 krm flingsalt

Salvia:

0,5 kruka salvia
25 g smör

Tillbehör:

engelsk senap
HP-sås
worcestersås

40 minuter

Gör så här:

  1. Mash: Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Värm mjölken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet.
  2. Häll av vattnet från potatisen och tillsätt mjölk och crème -fraiche. Vispa moset slätt med elvisp.  Smaksätt med citronskal och krydda med salt och peppar.
  3. Morötter: Skala och skär morötterna i stavar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 5 min. Häll av vattnet och tillsätt smör, timjan och salt. Hetta upp och skaka runt så att smöret smälter.
  4. Skär små snitt i korvarna så att de inte spricker. Stek dem runt om i olja 7–8 min, så att de får lite färg. Blanda vatten, vinäger och fond och häll i pannan. Sätt på lock och låt korvarna sjuda 2–3 min, tills de är genomstekta.
  5. Ta upp korvarna och låt skyn koka ihop utan lock 2–3 min.
  6. Salvia: Repa bladen från salvian. Bryn smöret i en liten kastrull. Lägg i salviabladen och stek dem snabbt så att de blir krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Servera korven med mos, morötter, sky och salvia samt senap, HP-sås och worcesterås.