4.74.74.74.74.7

Banankaka med misokolasås är en spännande dessert. Vit miso har en karamellig ton i sig som passar bra till kola-smaken. Såsen håller ca 2 veckor i kylen.

För 12 personer:

Ingredienser

75 g smör
banan, + 1
2 ägg
2 dl rårörsocker
2 dl majsstärkelse, Maizena
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 krm kardemumma, mald
0,5 msk sesamfrön

Till ca 3 dl sås:

1 dl strösocker
1 dl sirap, ljus
1 dl vispgrädde
0,5 dl vatten
1 msk miso, vit eller ljus

Tillbehör:

vaniljglass
sesamfrön, rostade

45 minuter + 25 minuter i ugn

Banankaka med misokolasås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt svalna. Skala och mosa 1 banan och blanda med smöret.
  2. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda majsstärkelsen med bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Rör ner smör och banan i äggvispet och sikta ner majsstärkelsen. Blanda väl.
  3. Täck en liten långpanna, 20 x 30 cm, eller rund form, 24 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut den jämnt.
  4.  Skala och skär 1 banan i skivor och lägg i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna.
  5. Kolasås: Blanda socker, sirap, grädde och vatten. Koka upp och sjud ca 8 min.Ta av från värmen och rör ner mison.
  6. Skär kakan i rutor. Servera med misokolasås, glass och sesamfrön.